Açıkça Konuşun: Sedef Hastalığına Bakış Açıları

Karin Hafner’ın kaleminden

Sedef hastalığınızı yönetmek mümkün.
Kronik bir hastalık olan sedef hastalığında tam olarak bir iyileşme elde edilememektedir, ancak hastalık yönetimindeki güncel gelişmeler belirti ve semptomların kontrol edilebileceğini göstermektedir.1 Hastalığın asıl nedeni bilinmese de, araştırmalar kişinin hem bağışıklık sisteminin hem de genetik özelliklerinin rol oynadığını göstermiştir.2 Sedef hastalığı sıklıkla 15-35 yaş arasında ortaya çıkar ve erkekleri ve kadınları eşit oranda etkiler.2

Sedef hastalığı ciltten daha derindedir.
Sedef hastalığı her şeyden önce bir bağışıklık sistemi hastalığıdır.2 Bu, karakteristik plakların cilt altında gerçekleşen bir bağışıklık sistemi yanıtından dolayı oluştuğu anlamına gelir.3-6 Cilt hücreleri, hastalık yapıcı veya iltihap oluşturan hücreler tarafından aktive olur ve hızla büyüyerek, plaklar oluşturur.3-6 Bu süreç kendi kendini tekrarlayan bir döngüye dönüşür ve hastalığın kronik yapısına katkıda bulunur.3-6

Bu inflamasyon aynı zamanda başka ilişkili durumlara yol açabilir: psöriyatik artrit (eklemleri etkiler), tırnak psoriasisi (tırnak yatağında çukurlaşma gibi değişikliklerle karakterizedir), Crohn hastalığı (sindirim sisteminin inflamasyonu), metabolik sendrom (kan basıncında artış, yüksek kan şekeri, vücut yağı fazlalığı).1,2

Doktorunuzla tüm belirtileriniz hakkında konuşmanız önemlidir, böylece hastalığınızı en iyi şekilde yönetebilirler. Bu görüşmeyi nasıl başlatacağınıza dair ipuçları alın.

Hangi tipte psoriasisiniz var? 
Psoriasisin dört yaygın tipi arasından plak tip psoriasisten bahsedeceğiz:

  • Plak psoriasis (veya psoriasis vulgaris): Bu, psoriasisli kişilerin %58 ila 97'sini etkileyen en yaygın psoriasis formudur. Plak adı verilen inflamasyonlu, yama benzeri lezyonlarla karakterizedir.1,2 Plaklar tipik olarak saçlı deride, dirseklerde ve dizlerde ortaya çıkar, ancak her yerde görülebilir.1,2

Hangi tipte psoriasise sahip olduğunuzu anlamaya yardımcı olacak en iyi kişi doktorunuzdur. Doktorunuzla görüşmeniz gereken diğer önemli konular için buraya bakabilirsiniz. 

Psoriasis zihninizi de etkileyebilir.
Psoriasisin belirtileri çok görünebilir olduğu için, zihinsel/ruhsal ve duygusal sağlığınızı da etkileyebilir.1 Psoriasisle yaşayan çoğu kişide hastalıklarından dolayı utanma, öz saygı eksikliği, anksiyete ve depresyon prevalansında artış vardır.1 Psoriasisli kişiler yaşamlarının, aşağıdaki gibi etkilendiğini bildirmiştir:1

  • Duygusal yaşam: %98'e kadar
  • Aile yaşamı: %70 
  • Kariyer: %68 
  • Eğitim: %21 
  • Cinsel yaşam: %17 

Psoriasisinizin zihinsel/ruhsal ve duygusal sağlığınızı nasıl etkilediğine ilişkin özel detaylar hakkında konuşmak zor olsa da günlük yaşamınızı etkileyen tüm yönlerini doktorunuzla paylaşmanız önemlidir. Böylece hastalığınızı tamamen anlayabilir ve sizin için en iyi hastalık yönetim planını belirleyebilirler. Görüşmeyi nasıl başlatacağınızdan emin değil misiniz? Yardımcı olması için bu kılavuzdan faydalanabilirsiniz. 

Psoriasisiniz varsa yalnız değilsiniz.

Psoriasis dünya genelinde 125 milyondan fazla insanı etkilemektedir. Bu da tüm dünya nüfusunun yaklaşık %3'üne karşılık gelmektedir.3 Psoriasisle yaşayan kişilerin diğerleriyle iletişime geçme ve daha fazlasını isteme gücünü nasıl bulduklarını buradan dinleyebilirsiniz.

Referanslar:
1. Global Report on Psoriasis. World Health Organization. 2016. Erişim Adresi: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/204417/1/9789241565189_eng.pdf. Erişim tarihi 25 Mart 2021.
2. International Federation of Psoriasis Associations. Erişim Adresi: https://ifpa-pso.com/wp-content/uploads/2017/01/Brochure-Psoriasis-is-a-serious-disease-deserving-global-attention.pdf. Erişim tarihi 25 Mart 2021.
3. Hawkes JE, et al. J Allergy Clin Immunol. 2017;140(3):645-653.
4. Kim J, Krueger JG. Dermatol Clin. 2015;33(1):13-23.
5. Gaffen SL, et al. Nat Rev Immunol. 2014;14(9):585-600.
6. Cai Y, et al. Cell Mol Immunol. 2012;9(4):302-309

Doktorunuza Danışın

Cildinizle özgür yaşamayı hak ediyorsunuz. Peki doktorunuzla bunu nasıl paylaşacaksınız ? Bazen çekinmeden açıkça konuşmak zor olabiliyor.

İpuçlarına bakın

pool_psoriasis

Sesiniz fark yaratıyor

Beklentileriniz hakkında açık olun. Açıkca konuşmak, kendinizden emin olmak ve kendiniz için iyi olanı talep etmek sizin elinizde. Öykünüzü paylaşmak diğer hastalara da ilham kaynağı olabilir.

İlgili makaleler